Sunday, September 19, 2010

KUIH HASIDAH!

Assalamualaikum semua.

Harini iqa nak jadi chef yee. bukan chef wan dah tapi chef two hehe :p
Okay laa, masing-masing tengok tajuk entri ye, KUIH HASIDAH ataupun orang lain panggil KUIH QASIDAH. nama je lain taw, tapi kuih totapp sama ye. Jangan mudah terpedaya hee. Kalau kat sini, kuih tuh laa menjadi kegemaran iqa. Best sangat, lembutttt je. rasa cam makan plastisin. hehe.

Nak tengok tak macamana rupa kuih HASIDAH ni yee, jomm





















Bahan-bahan

  • 300gm tepung gandum
  • 2 helai daun pandan
  • 2½ - 3 cawan santan dari satu biji kelapa
  • 1½ cawan gula, atau secukup manis yang diperlukan
  • 5 biji telur ayam, dipukul
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning

Untuk hiasan

  • 10 biji bawang merah,dihiris nipis dan gaul sedikit garam, kemudian digoreng hingga kuning.

Cara penyediaan

Tepung disangai hingga ia berbau wangi dan kekuningan. Ketepikan dan biarkan ia sejuk sebentar. Kemudian tepung dicampurkan bersama santan, telur, daun pandan, secubit garam dan pewarna kuning, jika suka.

Kacau atas api kecil hingga pekat. Barulah dimasukkan gula. Kacau lagi hingga gula sebati dan kering, baru dimasukkan minyak sapi. Kacau lagi hingga keluar minyak.

Proses mengacau kira-kira 1½ - 2 jam. Bila telah menjadi seketul adunan yang lembut, bolehlah diangkat. Terapkan dengan acuan bentuk bunga teratai dan taburkan bawang goreng diatasnya. Boleh juga digentel bulat-bulat dan disepit menggunakan penyepit kuih bagi membentuk seperti bunga.


1 comment: