Sunday, September 19, 2010

NASI KAUMOK YANG NYUMNYUMNYUM! ^^


Assalamualaikum kawan-kawan! haa, kemain semangat ni bagi salam sebab terliur dengan menu yang tertera kat tajuk entri kali ni hahaha :p























Mula-mula kenal dengan nasi ni sebabnye kawan kat UNiSZA pesan beli nasi kaumok ni kat pasar malam. Iqa pelik la ingat kan nak suruh beli nasi gemuk sebab sebutannya lebih kurang kan. Lepas tu kawan iqa gelak-gelak. Hairan jugak kita kan. Lepas tu dia eja satu-satu. K.A.U.M.O.K! dia cakap. Iqa pun gelak jugak la kan, boleh pulak tertukar nasi kaumok dengan nasi gemuk. hihihi. So lepas daripada peristiwa tu, iqa kenal dah nasi kaumok. Yayyy!! ^^v

Nasi ni terkenal jugak la kat Terengganu ni. Asalnya resipi ni dari Siam. So dah dekat dengan negeri Terengganu ni, makanya di sini pun turut terkenal dengan masakan ini.
Ia lebih kurang sama dengan nasi arab yang lauknya dimasak bersama-sama dengan nasi. Tapi nasi arab ni lauk daging kan, nasi kaumok ni lauk ayam ^^. Tapi ada juga yang makan dengan ayam goreng biasa ataupun ayam goreng berempah. Haa, ia juga boleh makan dengan ulam-ulaman seperti timun serta acar taw. Tidak lupa sos cili untuk lebih rasa kehebatan nasi kaumok ni. Fuhhh! pasti terangkat punyaa! :)

*gambar.

So sesiapa yang nak try buat nasi kaumok ni boleh la cuba resipi kat bawah ni yee.

BAHAN-BAHANNYA:
1 kg beras basmathi
1 ekor ayam - dipotong 8 bahagian

BAHAN YANG PERLU DIMESIN:
3 sudu besar rempah komok (rempah kurma pun boleh)
5 ulas bwg putih
8 ulas bwg merah
3 biji cili hijau
2 tangkai akar daun ketumbar

BAHAN-BAHAN LAIN:
2 biji buah tomato dibelah 2,dipotong melintang
1 biji timun Daun salad

BAHAN UNTUK MENUMIS:
1 in kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
8 biji pelaga
1 in halia (di mayang)
4 ulas bwg merah (di mayang)
3 ulas bwg putih (di mayang)
½ tin susu cair
2 sudu minyak
2 sudu planta
2 sudu minyak sapi
Gula & garam

BAHAN UNTUK BUAT SOS CILI:
6 biji cili api merah
3 bawang putih jeruk
5 sudu gula
½ sudu garam
Daun ketumbar (semuanya di mesin)

CARA MEMASAK:
1) Panaskan minyak, minyak sapi & planta.
2) Masukkan bahan yg di mayang dgn rempah kasar & tumis sampai naik bau.
3) Masukkan bahan yg dimesin & tumis hingga kekuningan.
4) Masukkan ayam & kacau hingga sebati.
5) Masukkan susu cair, gula & garam.
6) Masak sampai kuah pekat & setelah itu asingkan ayam serta kuah.
7) Basuh beras & toskan.
8) Ambil kuah & masukkan dlm beras. Gaulkan hingga rata.
9) Tambahkan air secukupnya & masak nasi sampai masak.
10)Masukkan ayam & gaulkan dengan nasi.

Da siappp! nanti boleh laa poskan kat sini juga yee hehe. Byee!

3 comments:

  1. maaf tanya apa y menyebabkan nasi ni jd warna kuning..intan try buat guna rempah kurma tp x jd colour mcm ni.....
    jadi mcm coklat g2 je....

    ReplyDelete
  2. as salam.. kenapa ye, senang betul guna gambar org jd mcm harta sndiri?? dah tu senang2 je tulis kat gambar tu mcm sendiri yang punya.. tak boleh ke amik gambar sendiri.. ataupun sekurang2nya mintak izin kat penulis blog dari dapur orang kampung...korang buat, korang dapat.. tapi hanya Allah yang maha mengetahui..

    ReplyDelete
  3. intan... sebenarnya kalau nak masak nasi kaumok ni, ada rempah dia.. mmg khas dari Thailand..warna kuning tu dari rempah kaumok tu sendiri.. ada campuran serbuk kunyit dan juga saffron yg wangi.. rempah kaumok ni hanya boleh diperolehi di Golok atau Takbai...tapi ada juga yang mencmpurkan rempah kurma dengan rempah kari..

    ReplyDelete