Sunday, September 19, 2010
KUIH CEK MEK COMEL TERENGGANU
Disebabkan hari ini iqa nak cerita pasal kuih cek mek comel ni, so iqa panggil anda semua comel boleh tak? hehehe. Kuih cek mek comel merupakan kuih tradisional dari turun temurun lagi. Diperbuat daripada ubi kayu dan sedikit manisan di dalam cukup membuatkan orang yang memakannya memuji kelazatan kuih tersebut. Digentel kecil ataupun besar dan dibentukkan menjadi bentuk bujur cukup membuatkan ia di gelar kuih cek mek comel. ^_^
Jom kita buat sendiri kuih comel ini.
BAHAN-BAHAN: 1/2 kg ubi keledek - direbus hingga empuk 1/2 cawan tepung gandum Gula secukupnya Sedikit garam Minyak masak.
CARA MEMBUATNYA:
- Ubi yang direbus dilenyek sampai lumat.
- Uli ubi bersama tepung gandum dan sedikit garam.
- Setelah rata, ambil segenggam bahan adunan tadi atau anggaran enam ataulapan sudu makan dan bentukkannya memanjang. Tinggalkan sedikit ruang dalam ditengahnya untuk di isi gula.
- Isi satu sudu teh gula atau atau dua sudu teh gula (ikut citarasa)
- Kemudian bungkus isi gula tadi dan bentukkan kuih cek mek ini bujur memanjang. Ulang sampai habis.
- Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan. Siap dihidang dan makang! Sangat senang kan. wee :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment