Sunday, September 26, 2010

LAKSAM TERENGGANU


Assalamualaikum.



























Kalau anda datang ke sini, tidak sah la percutian anda tanpa merasai laksam terengganu ini. Kuahnya yang pekat serta cukup ramuan pasti akan menambat selera anda. Iqa pun suka makan laksam terengganu ni. Kadang-kadang beli 2 bungkus sebab tak cukup. hehe. kantoi :P

Ok laa, kat sini Iqa nak beritahu anda resepi untuk buat laksam Terengganu ini.

i)Laksam


4 cawan tepung beras 1 1/2 cawan tepung gandum 4 cawan air suam -semua bahan ni campurkan dan kacau sehingga sebati.

ii)Kuah

Ikan direbus (sama seperti rebus ikan buat laksa),ambil isinya dan blender Bawang besar Bawang putih Halia Sedikit lada hitam/serbuk lada hitam Gula merah Garam - semua bahan kuah ini blender dan campurkan sekali ke dlm periuk, di rebus sehingga masak. Rasakan garamnya...

iii) Bahan Ulam

Timun Daum kesum Kacang panjang Taugeh Bunga kantan -semua bahan ulam di racik2 halus.

Cara membuat Laksam:
Panaskan pengukus dan dulang/tudung periuk yang telah dilanser minyak masak. Tuangkan paras rata adunan tepung dan kukus selama 15 minit atau sehingga masak. Ia akan masak bila kita tengok dah menggelembung gitu. Keluarkan dan sejukkan sebelum digulung supaya gulungan cantik. Ulangi langkah sama sehingga habis semua.

Sambal
(ni penting tau..tak de sambal, tak menjadi la laksam korang..)
Lada merah/cabai merah + sikit belacan + sikit garam--> tumbuk/blend
+perah sikit air limau kasturi Haa, itu la dia resepi Laksam Terengganu.


Tadaaa ! Dah siap pun laksam Terengganu ini. Nampak sedap kan. Iqa pun dah terliur ni he

























Nanti boleh la cuba yee! Bye

No comments:

Post a Comment